Quantcast
Channel: surupaceanu.ro » mine
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Ce vina are rosia?

$
0
0

Exploatarea minieră pe bază de cianură nu ameninţă ecosistemul doar în caz de accident. Ea îl ameninţă oricum, fiindcă reduce calitatea aerului, contaminează pământul şi apa, afectând sănătatea localnicilor, vieţuitoarele şi recoltele acestora. De la oameni, la păsări şi animale şi până la roşia din grădină, totul suferă consecinţele mineritului deschis.

Acestea sunt aspecte pe care RMGC încearcă permanent, cu colaborarea sinistră a autorităţilor române, să le pună sub tăcere cu scopul de a da curs exploatării de la Roşia Montana. Acestea sunt, totodată, aspecte pe care exploatări precum cele dintr-o altă Montană, cea a Statelor Unite ale Americii sau cele din Honduras şi Guatemala nu le mai pot ascunde astăzi, deşi au reuşit să o facă, prin aceleaşi tertipuri ca şi RMGC, cu câţiva ani în urmă. Efectele monstruoase ale exploatărilor pe bază de cianură au dus la interzicerea definitivă a acestui tip de minerit în întreg statul Montana, precum şi la închiderea minelor aparţinând unei alte companii canadiene, Gold Corp. Canada, în Honduras şi Guatemala.

Deşi în toate cazurile companiile miniere au asigurat absenţa riscurilor, dezvoltarea zonei ş.a.m.d., rezultatele au fost devastatoare: un documentar realizat de Rights Action în 2008-2009 în Honduras şi Guatemala a arătat faptul că peste 60% dintre familiile ce locuiau în apropierea minelor erau bolnave. Sângele oamenilor fusese infectat cu arsenic şi plumb din cauza contaminării apei, în cantităţi ce depăşeau nivelul maxim de periculozitate. În lipsa unei informări anterioare depline şi corecte, sănătatea acestora fusese sacrificată în favoarea exploatărilor aurifere.

Astăzi, povestea de la Roşia Montana nu face decât să repete experienţe deja trăite (şi plătite cu preţuri uriaşe!) de alte state care au acceptat condiţiile ascunse ale mineritului pe bază de cianură. Roşia din grădina noastră se va usca la primul suflu de cianură, dacă nu vom avea puterea de a învăţa din greşelile altora. Mă refer nu la o simplă legumă, ci la vieţi omeneşti mai importante decât orice interes economic şi decât aurul însuşi.

Deputat Mugurel Surupăceanu


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Latest Images